Câu điều kiện (P1)

Câu điều kiện (P1)

Type 0: Cấu trúc câu điều kiện loại 0 dùng để diễn đạt những sự thật tổng quan, những dữ kiện

khoa học luôn luôn xảy ra với một điều kiện nhất định.

If clause Main clause

Simple present Simple present

Câu mệnh lệnh

If you heat ice, it turns into water.

If there is a shortage of any product, prices of that product go up.

If he comes, call me = call me if he comes.

pdf7 trang | Chia sẻ: việt anh | Lượt xem: 2208 | Lượt tải: 3download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Câu điều kiện (P1), để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
1 
Câu điều kiện (P1) 
Type 0: Cấu trúc câu điều kiện loại 0 dùng để diễn đạt những sự thật tổng quan, những dữ kiện 
khoa học luôn luôn xảy ra với một điều kiện nhất định. 
 If clause Main clause 
Simple present Simple present 
Câu mệnh lệnh 
If you heat ice, it turns into water. 
If there is a shortage of any product, prices of that product go up. 
If he comes, call me = call me if he comes. 
Type 1: Câu điều kiện có thể xảy ra ở hiện tại hoặc tương lai 
 If clause Main clause 
Simple present Simple future 
If he runs, he will het there on time. 
The cat will scratch you if you pull her tail. 
 Dạng đặc biệt/ biến thể 
If clause Main clause Use Example 
Simple 
present 
May/might 
Can/may 
Must/should 
Khả năng 
Cho phép 
Khuyên bảo 
If the fog gets thicker, the plane may be diverted. 
If you finish your homework, you can go out 
If you want to lose weight, you must eat less 
bread 
Present 
continuous 
Simple future Nhấn mạnh hđ đang 
diễn ra ở hiện tại 
If you are looking for Peter, you will find him 
upstairs. 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
2 
Present 
Perfect 
Simple future 
May/might 
Nhấn mạnh hành động 
đã kết thúc/hoàn thành 
trước 1 Hđ khác 
If you have finished, you may go out 
Type 2:Câu điều kiện không có thật ở hiện tại 
 If clause Main clause 
Simple Past 
(to be were) 
Would/could/should/may/might + Inf 
- Fact: I don’t have a map (HT) 
o If I had a map, I would lend it to you. 
- If someone tried to blackmail me, I’d call the police. 
- If I were you, I’d plant around the house (I’m not you) 
= Were I you, I’d plant around the house 
= If I were in your shoes, I’d plant around the house 
- If I lived near my office, I’d be in time for work. (I don’t live near my office) 
= If I were to live near my office, I’d be in time for work. 
= Were he to live near his office, I’d be in time for work. 
Type 3: Câu điều kiện không có thật trong quá khứ 
If clause Main clause 
Past perfect would / could / might/should + have + P.P 
Fact: He helped me (QK), I won the prize. 
If he hadn’t helped me, I wouldn’t have won the prize. 
If we had found him earlier, we might have saved him. 
If I had worked harder last year, I could have passed the exam. 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
3 
CHÚ Ý: 
1. Đảo ngữ câu ĐK3 
If you had obeyed orders, the disaster wouldn’t have happened 
 Had you obeyed orders, the disaster wouldn’t have happened 
If he hadn’t helped me, I couldn’t pass the exam 
 Had he not helped me, I couldn’t pass the exam 
2. Câu ĐK trộn 
If clause Main clause Example 
Simple Past (II) 
Past Perfect (III) 
would / could / might/should + 
have + P.P (III) 
Would + inf (II) 
If I knew my mother was coming to see 
me, I’d have prepared more food 
If I had caught that plane last night, I 
would be dead now. 
BÀI TẬP 
Choose the best option to complete each of the following sentences 
1. If I ______ the bus this afternoon, I will get a taxi instead. 
 A. miss B. will miss C. missed D. had missed 
2. `We’ll have to go without John if he ______ soon. 
 A. won’t arrive B. will arrive C. arrives D. doesn’t arrive 
3. If you ______ your homework, I _____ you watch TV. 
 A. won’t do/ let B. did/ won’t let C. don’t do/ won’t let D. won’t do/ don’t let 
4. If you _____ this switch, the computer _____ on. 
 A. press/ comes B. will press/ comes C. press/ can come D. have pressed/ will 
comes 
5. “Would you like some cake?”- “no thanks. If I ________ cake, I ______ fat.” 
 A. ate/ will get B. ate/ would get C. would eat/could get D. am eating/ will get 
6. Pam broke her arm in the accident. It____ much worse if she hadn’t been wearing her seat belt. 
 A. will be B. would have been C. was D. were 
7. “My boss made me work overtime again.”_ “if I _____ you, I _____ my job.” 
 A. were/ would have quit B. am/ will quit C. was/ must quit D. were/ would quit 
8. “I don’t know whether to take that job or not”- “_____ you, I _____ it. ” 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
4 
 A. if I had been/ would have taken B. should I be/ will take 
 C. if I were/would have taken D. I were/ would take 
9. If you _____ me about the bad service, we’d have eaten there. 
 A. didn’t tell B. wouldn’t have told C. hadn’t told D. had told 
10. The teacher was absent today, so class was canceled. If she _____ absent again tomorrow, class____ 
tomorrow, too. 
 A. is/ will cancel B. is/ will be canceled C. was/ would be canceled D. was/ would cancel 
11. If he ____ me, I’ll be ready to help him. 
 A. ask B. will ask C. asks D. to ask 
12. When winter comes, I ____ a new coat. 
 A. buying B. buy C. will buy D. buys 
13. What would Tom do if he ____ the truth? 
 A. would know B. has know C. knows D. knew 
14. If I ____ you, I wouldn’t do that. 
 A. be B. were C. was D. had been 
15. If I had been absent from class yesterday, I____ the math test 
 A. would missed B. would have missed C. will miss D. miss 
16. If I _____ a millionaire, I ______ a Civic Honda. 
 A. am/ will buy B. was/ would buy C. was/ would have bought D. were/ would buy 
17. “ Here is my phone number”- “thanks, I _______ you a call if I _____ some help.” 
 A. will give/ will need B. would give/ needed C. will give/ need D. give/ need 
18. If I _____ wings, I _____ take an airplane to fly home. 
 A. have/ won’t have to B. had/ wouldn’t have to 
 C. have/ will have to D. had/ didn’t have to 
19. I think you should stop smoking. 
 A. if I am you, I will stop smoking. B. if I were you, I will stop smoking. 
 C. if I were you, I would stop smoking. D. if I had been you, I would stop smoking. 
20. We did not visit the museum because we had no time. 
 A. If we have time, we will visit the museum. 
 B. If we had time, we would visit the museum. 
 C. If we had had time, we would have visited the museum. 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
5 
 D. If we had had time, we will visit the museum. 
21. ______You work harder, you will be sacked. 
 A. Whether B. If C. However D. Unless 
22. Unless you _____ quiet, I’ll scream. 
 A. don’t keep B. keep C. kept D. didn’t keep 
23. I won’t wake unless I ______ the alarm. 
 A. don’t hear B. heard C. hear D. didn’t hear 
24. ______, he would have been able to pass the exam. 
 A. If he studied more B. If he were studying more 
 C. studying more D. If he had studied more 
25. If I had had some more money, I _______ that book. 
 A. Would buy B. will buy C. would have bought D. all are correct 
26. ______ if I take a map. 
 A. I will get lost B. I will not get lost C. I would get lost D. I would not get lost 
27. If cauliflowers ______ from extreme temperatures, the heads get discolored. 
 A. will not be protected B. are not protected 
 C. were not protected D. are not being protected 
28. ______ I have time, I will go with you, 
 A. If B. Unless C. So D. So that 
29. If you had told me that this was going to happen, I ___ it. 
 A. would never have believed B. don’t believe C. hadn’t believed D. can’t believe 
30. If Jake ___ to go on the trip, would you have gone? 
 A. doesn’t agree B. didn’t agree C. hadn’t agreed D. wouldn’t agree 
31. If I ___ as young as you are, I ___ in a boat round the world. 
 A. were- would sail B. would be – would sail C. were- will sail D. would- would sail 
32. ___he___ hard last year, he would have lost the first prize. 
 A. Hadn
’
t – studied B. Had- studied C. Didn’t study D. If – had studied 
33. We ___ the game if we’d had a few more minutes. 
 A. might have won B. won C. had won D. will win 
34. I ___ William with me if I had known you and he didn’t get along with each other. 
 A. hadn
’
t brought B. didn
’
t bring C. wouldn
’
t have brought D. won
’
t bring 
35. ___ interested in that subject, I would try to learn more about it. 
A. Were I B. Should I C. I was D. If I am 
36. I ___ you sooner had someone told me you were in the hospital. 
 A. would have visited B. visited C. had visited D. visit 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
6 
37. Do you think there would be less conflict in the world if all people ___ the same language? 
 A. spoke B. speak C. had spoken D. will speak 
38. ____ resigned, we would have been force to sack him. 
 A. Had he not B. Hadn’t he C. He had not D. He not had 
39. ______, he would have been able to pass the exam. 
 A. If he studied more B. If he were studying more 
 C. studying more D. had he studied more 
40. Had I had some more money, I _______ that book. 
 A. Would buy B. will buy C. would have bought D. all are correct 
Moon.vn Cô VŨ MAI PHƯƠNG – KHÓA NGỮ PHÁP 
Moon.vn Hotline: 04.32.99.98.98 
7 
KEY 
1. A 
2. C 
3. C 
4. C 
5. A 
6. B 
7. D 
8. D 
9. D 
10. B 
11. C 
12. C 
13. D 
14. B 
15. B 
16. D 
17. C 
18. B 
19. C 
20. C 
21. D 
22. B 
23. C 
24. D 
25. C 
26. B 
27. B 
28. A 
29. A 
30. C 
31. A 
32. A 
33. A 
34. C 
35. A 
36. A 
37. A 
38. A 
39. D 
40. C 

File đính kèm:

  • pdf15_cau_dieu_kien_p1__7664.pdf
Tài liệu liên quan