Đề thi chọn HSG cấp trường môn Tiếng Anh 10 năm 2008-2009

They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an

apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem.

The streets are always full of car and trucks, you can never find a place to

park.

If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are

yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were

born and raised in New York, but many are newcomers to the United States.

A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It

can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers

sometimes get hurt.

If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the

subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty.

Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some

subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color

of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside

and out side.

pdf3 trang | Chia sẻ: EngLishProTLS | Ngày: 09/09/2014 | Lượt xem: 1288 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề thi chọn HSG cấp trường môn Tiếng Anh 10 năm 2008-2009, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
.................................
Jolly: It sounds great! [29] ..................................................................................
Ann. Thanks. [30]...............................................................................................
a. I’ll send you postcards.
b. We’ve going on a two – week tour of Australia.
c. I’m taking my family to visit the Great Barrier Reef
d. I’m going on holiday
e. Have a good time!
C. Complete the passage with the suitable words from the box.
preserved housed labourers outbuildings
village life community fields
In most of Europe, farmers’ homes and [31] __________ are
generally located within a village, and tools and animals are [32] __________
there. Every morning, the farmers and farm [33] __________ leave their [34]
__________ to work their land or tend their animals in distant [35]
__________ and return to the village at the end of the day. Social [36]
__________ is thus centripetal; that is, it is focused around the [37]
__________ center, the village. Only in certain parts of Quebec has this
pattern been [38] __________ in North America.
III. ERROR IDENTIFICATION
39. How did you manage getting here so quickly?
A. How B. did C. getting D. so
Trang 2
40. Ms Baker, she spent her life working with the health and welfare of the
families of worker, is an successful woman in the world.
A. she B. her life C. welfare D. the
41. Because of the Lewis and Clark Expedition in 1972, the United States
begin to realize the true value of the Luisiana territory.
A. Because B. begin C. the true value D. territory
42. I remember to be given a toy drum on my fifth birthday.
A. remember B. to be C. on D. fifth
43. You can lead a horse to water but you can't make him drinking.
A. lead B. but C. make D. drinking
IV. READING
A. Fill in each blank with a suitable word.
LOOKING FOR A JOB
I finished university six month [44] __________, I’ve got a degree in
business administration. I enjoyed the course very much [45] __________ I
realize I should have studied a lot harder! A few of my friends have [46]
__________ got full-time jobs but most, me, are still waiting [47] __________
something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that I keep myself
busy. I look through the job advertisements [48] __________ the
newspapers every day and I also ask all the people I know to tell me if they
hear of any vacancies [49] __________ they work . What I am looking for is
something challenging and I would certainly be happy to move to another city
or even work abroad for a while. The [50] __________ is not so important at
this stage, provided I earn enough to live on, because I don’t want to
continue [51] __________ to depend on my parents , although they are [52]
__________ generous to me . At the moment, I’m working in a nearby
restaurant two evenings [53] __________ week, washing up and generally
helping out, which brings a little money . The other people working there are
very friendly, and many of them are in the same [54] __________ as me, so
we have lots of to talk [55] __________.
B. Choose the words or phrases that best complete this passage.
Earlier this morning when some classmates and I were [56] _______
basketball in the park near our school, it suddenly began to rain [57]
_______. We immediately grabbed our basketball and ran for shelter. At first
we stood together under a tree [58] _______ then it began to thunder. Peter
told us that it was [59] _______ to stay under a tree in a rainstorm, [60]
_______ when there is lighting, so we ran to a nearby store to wait [61]
_______ the rain stopped.
From [62] _______ we were standing, we could see that the [63]
_______ was empty. Before the rain had started, there had been people
everywhere but now [64] _______ was playing basketball or football or doing
[65] _______ or sitting on the park [66] _______ reading the morning papers
or chatting with their friends.
We stood in the [67] _______ of the store for nearly twenty minutes
before the rain finally stopped and the sun came [68] _______ again from
behind the clouds. Within a few minutes the park was [69] _______ of people
again but now the air was cooler and big [70] _______ of rainwater could be
seen everywhere.
56. A. hitting B. kicking C. playing D. throwing
57. A. greatly B. heavily C. severely D. very big
58. A. and B. so C. but D. yet
59. A. danger B. in danger C. a danger D. dangerous
60. A. specially B. especially C. mostly D. chiefly
61. A. for B. until C. when D. as
62. A. here B. where C. there D. place
63. A. park B. place C. rain D. shelter
64. A. nobody B. none C. no people D. somebody
65. A. exercise B. nothing C. breathing. D. jogging
66. A. chairs B. sofas C. stools D. benches
67. A. doorway B. door C. gate D. window
68. A. back B. up C. out D. down
69. A. filled B. full C. crowded D. plenty
70. A. ponds B. puddles C. reservoirs D. springs
C. Read the passage carefully and choose the correct answers.
They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an
apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem.
The streets are always full of car and trucks, you can never find a place to
park.
If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are
yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were
born and raised in New York, but many are newcomers to the United States.
A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It
can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers
sometimes get hurt.
If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the
subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty.
Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some
subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color
of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside
and out side.
Trang 3
71. What is the problem in New York ?
A. it has too many aples B. it is too big
C. it looked like an apple D. it is too crowded
72. What does a cab mean ?
A. a truck B. a bus C. a taxi D. It is too crowded
73. Cab drivers in New York _______
A. can be dangerous B. look the same
C. can be attacked by thieves D. were all born in New York
74. The world “track” can best be replaced by _______.
A. roadway B. station C. light bulb D. train
75. Subways in New York _______.
A. are quick but dirty B. have no lights
C. are clothes D. often cause fires
V. WRITING
A. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to
the first.
76. When did you last ride a bike?
» How long ......................................................................................................
77. The trip was so interesting that we couldn’t forget it.
» It ...................................................................................................................
78. “Don’t forget to go to the supermarket after work.”
» He reminded.................................................................................................
79. How many books did they buy yesterday?
» How many books..........................................................................................
80. I'm sorry I didn’t go to University
» I regret..........................................................................................................
81. He prefers plain water to coffee.
» He’d rather ...................................................................................................
82. Although he wasn’t experienced, he got the job.
» Despite.........................................................................................................
83. She didn’t say a word as she left the room.
» She left the room ..........................................................................................
84. They are going to repair my car tomorrow.
» I am going to have........................................................................................
85. You can’t travel on this train if you don’t have a reservation.
» Unless ..........................................................................................................
B. Composition:
Write a paragraph to tell about your recent journey (no more than 150
words)
Sở GD & ĐT Nghệ An Đề Thi Chọn HSG Cấp Trường 2008 - 2009
Trường THPT Anh Sơn 1 Môn: TIẾNG ANH 10
ANSWER KEY
I. PHONETICS (10 points)
01. A 02. B 03. C 04. B 05. D 06. A 07. A 08. C 09. C 10. C
II. VOCABULARY - GRAMMAR (28 points)
A. 11. D 12. D 13. A 14. B 15. D
16. B 17. B 18. C 19. B 20. D
21. D 22. C 23. B 24. B 25. A
B. 26. D 27. C 28. B 29. E 30. A
C. 31. outbuildings 32. housed 33. labourers 34. village
35. fields 36. life 37. community 38. preserved
III. ERROR IDENTIFICATION (5 points)
39. C 40. A 41. B 42. B 43. D
IV. READING (32 points)
A. 44. ago 45. although 46. already 47. for 48. in
49. where 50. salary 51 . having 52. very 53. a / per
54. situation 55. about
B. 56. C 57. B 58. C 59. C 60. B
61. B 62. B 63. A 64. A 65. A
66. D 67. A 68. C 69. B 70. B
C. 71. D 72. C 73. C 74. A 75. A
V. WRITING
A. (10 points)
76. How long is it since you rode the bike?
77. It was such an interesting trip that we couldn’t forget it.
78. He reminded me to go to supermarket after work.
79. How many books were bought yesterday?
80. I regret not going to University.
81. He’d rather plain water than coffee.
82. Despite his inexperience, he got the job.
83. She left the room without saying a word.
84. I am going to have my car repaired tomorrow.
85. Unless you have a reservation you can’t travel on this train.
B. (15 points)
+ Useful language: spelling, vocabulary, connectors (5 points)
+ Grammar: tense (past tense), structures (5 points)
+ Content: creative, understandable (5 points)

File đính kèm:

  • pdf_5btienganh10_5dthptanhson1_thihocsinhgioi_2008_2009_6271.pdf
Tài liệu liên quan