Đề khảo sát tuyển sinh lớp 6 trung học phổ thông chuyên Trần Đại Nghĩa năm học 2015 - 2016 bài khảo sát: tự luận

Question 1: Following is a poem in the Nhi đồng issue 21, 22/5/2015, in which some words are missing:

Mùa hè của bé

Mùa hè nắng vàng

Âm vang ve hát (2) biếc trời cao

Hè được tưới mát (3) trôi nhè nhẹ Hè về quê ông

Nhờ cơn (1) rào Sáo diều khe khẽ Vườn cây trái (4)

Ngân trên tầng không Hứng đầy tiếng hót

Lòng thêm rộn ràng

Đoàn Xuân Anh Đức (Lớp 2/1, Trường TH Đinh Tiên Hoàng, Q.9)

Please, write (in Vietnamese) on the following lines the missing words that you think are suitable

in the blanks (1), (2), (3), and (4)

(1): . (2): (3): (4):

pdf9 trang | Chia sẻ: việt anh | Ngày: 17/09/2016 | Lượt xem: 314 | Lượt tải: 0download
Bạn đang xem nội dung tài liệu Đề khảo sát tuyển sinh lớp 6 trung học phổ thông chuyên Trần Đại Nghĩa năm học 2015 - 2016 bài khảo sát: tự luận, để tải tài liệu về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
 (không kể thời gian phát bài) 
Question 1: In this fable there is an underlined blank. 
Hai người bạn 
Có hai người bạn đang đi với nhau trong rừng thì thình lình gặp một con gấu. Một người nhanh chân leo lên 
một cây cao. Người còn lại biết là thế nào mình cũng bị tấn công liền vội nằm lăn ra đất. 
Gấu lại gần và dí mõm ngửi khắp người anh ta. Anh ta nín thở và giả vờ như đã chết. Chẳng bao lâu, con gấu 
bỏ đi  gấu không bao giờ đụng đến xác chết. 
Khi con gấu đã đi khỏi, người ở trên cây leo xuống và đùa cợt hỏi thăm người bạn mình là gấu đã thầm thì điều 
gì vào tai anh thế. “Nó khuyên tôi,” người bạn trả lời, “đừng bao giờ làm bạn với một người bỏ mình khi gặp nguy hiểm.” 
The suitable word to fill in that underlined blank is ______ 
A. nên B. dù C. nhưng D. vì 
Question 2: Look at pictures 1. Which of pictures 1a, 1b, 1c, or 1d is the silhouette (bóng đen) of picture 1e? 
A. Picture 1a. B. Picture 1b. C. Picture 1c. D. Picture 1d. 
Question 3: In the following calculations of pictures 2, “dog”, “cat”, and “chicken” are used to represent different 
numbers. 
Please, tell which number “dog” 
represents? 
A. 5. B. 4. C. 7. D. 6. 
Question 4: Read this proverb: 
 Một sự nhịn, chín sự lành. 
The word “lành” in the proverb means 
______ 
A. hiền lành. B. tốt lành. 
C. lành lạnh. D. lành nghề. 
Question 5: Pictures 3 show four jigsaws 
of a painting. Which of the following orders 
(from left to right) makes a complete 
painting? 
A. 3a, 3b, 3d, 3c. B. 3c, 3b, 3a, 3d. 
Pictures 1 
1a 1b 1c 1d 1e 
; : = 
- = ; + = 10 + 
´ = 
Pictures 2 
3a 3b 3c 3d 
Pictures 3 
2 
C. 3b, 3d, 3a, 3c. D. 3d, 3a, 3c, 3b. 
Question 6: January 1st 2015 is a Thursday, January 1st 2016 is a ______ 
A. Thursday. B. Friday. 
C. Wednesday. D. Saturday. 
Question 7: Photo 4 shows the milestone of an important campaign in our 
country’s history. This milestone occurred in _____ 
A. 1954. B. 1968. 
C. 1945. D. 1975. 
Question 8: Which of the following names is that of a well-known man in 
the history of Vietnam, who is attached to many glorious feats (chiến 
thắng oanh liệt) against Mông-Nguyên invaders (quân xâm lược)? 
A. Trần Quốc Tuấn. B. Thoát Hoan. 
C. Nguyễn Huệ. D. Tôn Sĩ Nghị. 
Question 9: After being out in the sun for quite some time, when we just come back home we should _____ 
A. drink some iced water immediately. B. take a cool bath immediately. 
C. take a rest under a shade. D. drink some really hot water immediately. 
Question 10: To keep our body healthy, we need to drink enough water. People over 11 years of age can roughly 
calculate the amount of water they need to drink per day by this formula: 
 amount of water (litre) = 0.01 ´ person weight (kilogram) + 1.2. 
From that, the amount of water you yourself should drink per day is approximately ______ 
A. 1.5 – 2 litres. B. 0.5 – 1 litre. C. 2.5 – 3.5 litres. D. 4 – 5 litres. 
Question 11: An English student is 4 feet 2 inches (50 inches) tall. The height of this student by centimeter is 
_____ 
Note: You can use the conversion table on the ruler given to you to answer this question. 
A. 102 cm. B. 132 cm. C. 117 cm. D. 127 cm. 
Question 12: The traffic sign (picture 5) has red background and a white horizontal line. What 
is the meaning of the traffic sign? 
A. Cấm xe ôtô lưu thông. B. Cấm đậu xe. 
C. Cấm xe đi ngược chiều. D. Cấm người đi bộ. 
Question 13: Fiber (chất xơ) in some kinds of food is necessary for the digestive system (hệ 
tiêu hóa) to work normally. We need to eat enough food rich in fiber. The kinds of food rich in 
fiber are ______ 
A. rice, corn. B. eggs, milk. 
C. fruits, vegetables. D. meat, fish. 
Question 14: Photo 6 shows a general commander whose name is attached to the 
Điện Biên Phủ victory in 1954 of Việt Nam. What is his name? 
A. Phan Đình Giót. B. Bế Văn Đàn. 
C. Võ Nguyên Giáp. D. Nguyễn Ái Quốc. 
Question 15: A sailing boat can move thanks mainly to the power of _____ 
A. water current. B. wind. 
C. sunshine. D. gasoline. 
Question 16: Among the districts and precincts in Hồ Chí Minh city, which one 
has the largest area and joins the East Sea? 
A. Cần Giờ. B. Củ Chi. 
C. Hóc Môn. D. Bình Chánh. 
Question 17: The kind of food that should be taken in no more than 10 grams 
per day is _____ 
A. vegetables. B. meat. 
C. salt. D. fat. 
Question 18: In Hồ Chí Minh city, the temperature in summer is about 30℃ - 34℃. To be healthy, it is advisable 
that the temperature in an air-conditioned room be lower than the outside temperature about 5℃. So, during 
summer, in an air-conditioned room, we should adjust the air-conditioner at the temperature of _____ 
A. below 20℃. 
B. about 25℃ - 29℃. 
C. above 30℃. 
D. about 20℃ - 24℃. 
Photo 4 
Picture 5 
Photo 6 
3 
Question 19: There are three chains in pictures 7. Each chain consists of three 
pictures as follow. There is a common rule for the pictures in each chain. In pictures 
8, the picture suitable to be put in the box marked “?” of pictures 7 is picture 
______ 
A. 8a. B. 8b. 
C. 8c. D. 8d. 
Question 20: Read the information and the question, then choose the correct answer: 
Báo Tuổi Trẻ ngày 10 tháng 5 năm 2015 cho biết: Tỉ phú Hong Kong Yu Pang-Lin vừa qua đời ở tuổi 93, để lại 
di chúc hiến toàn bộ tài sản trị giá khoảng 2 tỉ USD cho hoạt động từ thiện mà không để lại cho con cái. Nhà tỉ phú 
này cho rằng nếu các con của ông giỏi giang thì chẳng cần phải để lại nhiều tiền cho chúng, còn nếu chúng kém 
cỏi thì có nhiều tiền cũng chỉ có hại cho chúng mà thôi. Tương tự, tỉ phú Warren Buffett viết di chúc chỉ để lại 10% 
tài sản của mình cho con, còn lại là để làm từ thiện. Tuy nhiên, các người con, dù không phải giàu có, cũng từ chối 
và dành luôn số tiền đó cho từ thiện. 
We can infer from the information that those billionaires do NOT want their children to have which of the 
following? 
A. Lòng nhân ái. B. Tính tự lập. C. Năng lực làm việc. D. Sự dựa dẫm. 
Question 21: When used for cooking, which of the following ovens does NOT need oxygen in the air? 
A. Oil oven. B. Electric oven. C. Gas oven. D. Coal oven. 
Question 22: In a PE period, four students Minh, Anh, Hùng, Dũng 
are practicing jogging. The given fact is that the higher his running 
speed is, the faster he runs. The distance and the time each student 
runs are listed in the side box. Of the four students, the one who 
runs the fastest is _____ 
A. Minh. B. Anh. 
C. Hùng. D. Dũng. 
Question 23: At night, should we put in our bedrooms a lot of green plants? 
A. Yes, because at night plants take in oxygen. B. No, because at night plants take in oxygen. 
C. Yes, because at night plants give out oxygen. D. No, because at night plants give out oxygen. 
Question 24: Which of the following cities and provinces does NOT produce salt from sea water? 
A. Thành phố Hồ Chí Minh. B. Đắk Lắk. 
C. Bạc Liêu. D. Ninh Thuận. 
Question 25: Minh and his mother are buying stationeries. Minh buys a ruler priced 5 000 đồng, a pair of 
compasses priced 12 000 đồng, and a pencil priced 4 000 đồng. Minh’s mother gives the shop owner 50 000 đồng. 
How much money does the shop owner have to give his mother back? 
A. 21 000 đồng. B. 19 000 đồng. C. 31 000 đồng. D. 29 000 đồng. 
Question 26: Read this part of a letter: 
Non sông Việt Nam có trở nên tươi đẹp hay không, dân tộc Việt Nam có bước tới đài vinh quang để sánh vai với 
các cường quốc năm châu được hay không, chính là nhờ một phần lớn ở công học tập của các em. (Tiếng Việt 5, tập 
1, trang 5) 
The phrase “Non sông” in this part of the letter is NOT synonymous with which of the following phrases? 
A. Giang sơn. B. Đất nước. C. Đồng bào. D. Quê hương. 
Question 27: Read this extract from the following poem: 
 Trái đất này là của chúng mình 
 Quả bóng xanh bay giữa trời xanh 
 Bồ câu ơi, tiếng chim gù thương mến 
 Hải âu ơi, cánh chim vờn sóng biển 
 Cùng bay nào, cho trái đất quay ! 
 Cùng bay nào, cho trái đất quay ! (Trích Bài ca về trái đất, Định Hải, Tiếng Việt 5, tập 1, trang 41) 
Student Distance (metre) Time (second) 
Minh 30 6 
Anh 40 10 
Hùng 54 15 
Dũng 80 25 
? 
Pictures 7 
Pictures 8 
8a 8b 8c 8d 
4 
The phrase “chim gù” in the extract does NOT belong with which of the following phrases? 
A. gà gáy B. chuột rúc C. lợn què D. ngựa hí 
Question 28: Read the information and the question, then choose the correct answer: 
Câu 1: Ai ơi bưng bát cơm đầy, 
 Dẻo thơm một hạt đắng cay muôn phần. 
Câu 2: Bầu ơi thương lấy bí cùng, 
 Tuy rằng khác giống nhưng chung một giàn. 
Câu 3: Nhiễu điều phủ lấy giá gương, 
 Người trong một nước phải thương nhau cùng. 
Câu 4: Khôn ngoan đối đáp người ngoài, 
 Gà cùng một mẹ chớ hoài đá nhau. 
Which of the above-mentioned folk verses do NOT belong with the other ones? 
A. Câu 3. B. Câu 4. C. Câu 2. D. Câu 1. 
Question 29: Scientists say that one way to keep our body healthy is to walk a distance of about 6 km per week. 
One person walks 100 steps per minute, each step is 0.4 m. To keep fit, the amount of time this person needs to 
walk per week is ______ 
A. 2 hours 30 minutes. B. 2 hours. C. 1 hour 30 minutes. D. 3 hours 30 minutes. 
Question 30: The time in Singapore is an hour ahead of that in Hồ Chí Minh city (HCMC). For example, when it is 
11 am in HCMC, it is 12 am in Singapore. A plane departing from HCMC at 6 am (Vietnam time) arrives in 
Singapore at 9:10 am (Singapore time). Supposing the flying time from HCMC to Singapore is the same as that 
from Singapore to HCMC. A plane departing from Singapore at 2:20 pm (Singapore time) arrives (according to 
Vietnam time) in HCMC at ______ 
A. 3:30 pm. B. 3:10 pm. C. 5:30 pm. D. 5:10 pm.-------------------------
--------- 
THE END 
ĐÁP ÁN (mỗi câu 2đ) 
1. D 11. D 21. B 
2. A 12. C 22. A 
3. D 13. C 23. B 
4. B 14. C 24. B 
5. C 15. B 25. D 
6. B 16. A 26. C 
7. D 17. C 27. C 
8. A 18. B 28. D 
9. C 19. B 29. A 
10. A 20. D 30. A 

File đính kèm:

  • pdfde_thi_tu_luan_va_trac_nghiem_vao_lop6_truong_thpt_chuyen_tran_dai_nghia_2015_2076.pdf
Tài liệu liên quan